28/05/09 Drukke atletiektijden....

Dat het drukke atletiektijden zijn, blijkt alleen al uit de traagheid van deze verslaggeving, waarvoor natuurlijk onze excuses. Dit keer geen reporter te velde, en dus wordt het een klein beetje behelpen.

Hemelvaartsdag stond de zoveelste Rubenscup geprogrammeerd, ditmaal te Tielt. Niet minder dan 15 van de Poperingse jeugdatleten maakten de verplaatsing: in willekeurige volgorde Haghedooren Noa, Van der Lint Helena, Van Lerberghe Jasmien, Haghedooren Evi, Deruwez Lisa, Outtier Ruben, Van Lerberghe Robin, Devloo Ester, Outtier Lukas, Vergotte Arnaud, Laurens Willaert, Aimée Gheeraert, Alfons Vanbesien, Hanne Vandeputte, Elisabeth Decadt. Je vindt ze allen meermaals terug in deze uitslag. Volgende afspraak pinkstermaandag voor de Rubenscup manche te Torhout

De hoofdbrok van het verlengde weekend volgde op zaterdag met de Vlaamse kampioenschappen. Tijd dus voor onze 2 toppers. Waar Koen het nog "ter training" bij een 800 m hield, in voorbereiding van een komende 1500m, voelt Matthias zich natuurlijk helemaal thuis in dit nummer. Koen nam in de eerste reeks vrede met een zesde plaats (1:55.35), Matthias zette de tweede reeks naar zijn hand (1:50.19) en behaalde zo een zoveelste (ditmaal Vlaamse) titel.  Proficiat. Komend pinksterweekend trekt Matthias met collega-concurrent Omey naar Griekenland, voor een hoopelijk eerste duik onder de 1:50 van dit zomerseizoen. Koen zoekt vrijdag glorie in het Nederlandse Nijmegen.

De ietwat mindere goden of groten in wording trokken op zondag naar FLAC-kern Izegem voor hun jaarlijkse meeting. Deze wedstrijd komt ook in aanmerking voor het spring-en werpcriterium en voor de Oostwest-cup. Dit had tot gevolg dat op allerlei nummers Hoppelanders actief waren. Kevin Brysbaert liep een sterke 5000m, waarin Bert Hoornaert wat moest bekomen van zijn zware inspanningen de afgelopen weken, Jan Carly sprong nog maar (dit maal wel gedragen door de wind) eens héél ver, naast een sprint én het kogelstoten, Liesbeth Vandermarliere koos dan weer voor de speer en kwam ook nog eens uit op de 800 m, een afstand die ook in de smaak viel bij categoriewinnaar Michele Vandevyvere en haar scholierenvriendinnen Romina Brysbaert en Maaike Vanhoornweder. Natuurlijk koost ook Emma Devloo voor de spurt. Marlies Vanhoornweder moest het rustig aan doen en probeerde dit tijdens het kogelstoten. Je vindt het hier allemaal in tabellen en cijfers, wie vindt nog een Hoppelander die we over het hoofd zagen?

Jan Carly bezorgde ons ondertussen een tussenstand van het Hoppeland-jeugdcriterium (meer info bij hem), en Luc Busschaert stelde de wedstrijdenlijst voor het Hoppeland-stratenloopcriterium samen. Eerste afspraak op pinkstermaandag voor de ladies run te Kortrijk.

En natuurlijk zijn de gedachten stilaan bij de snelnaderende zesde McBride Run. Hier zoeken we nog steeds medewerkers voor: Meld je bij Cecile of John als je enkele uurtjes kan bijspringen in de voorbereiding, langs het parkoers of in de zaalbediening.

19/05/09 BvV AC Heren (1°ploeg): onze reizende reporter leverde volgende verslag.

In Luik slaagde de eerste ploeg in haar opzet: “met eigen volk” het behoud verzekeren in de hoogste afdeling (ere – afdeling KBAB) tussen in totaal 12 kleppers zoals RFC Luik, DCLA, VAC, ea.

FLAC eindigde na een spannende competitie op de negende plaats, op slechts een half puntje van de achtste. In de 109,5 behaalde punten was de Poperingse inbreng niet gering. Jan Carly miste met slechts 8 centimeter de finale van de “saut en longeur”. Bij zijn derde (gewaagde) sprong was het alles of niets en het werd maar nipt een nulsprong.  Zijn degelijke 6,21 meter was goed voor een 9de plaats en 4 punten. Matthias Rosseeuw domineerde bij zijn eerste optreden de 800 meter en werd maar op de meet geklopt door Geoffrey Marion. Een knappe 1.50.44 zo vroeg op het seizoen en 11 punten waren het resultaat, evenals het obligate potje “overgeven tegen de ballustrade”. Daarna was het de beurt aan Koen Vandermarliere. In een gecontroleerde 1500 meter (er wachtte hem immers ook nog de steeple) schoof hij vlot mee met de achtervolgende groep en spurtte zich naar een vijfde plaats in 3.53.34, goed voor 8 punten. 

Interclub – groentje Bert Hoornaert deed wat van hem werd verwacht: hij haalde in een knap bezette  3000 meter (met oa Kristof Van Malderen en Krijn Van Koolwijk!) zijn punt binnen met de 12de plaats, in een persoonlijke besttijd van 10.09.22. En met de felicitaties van de speaker. Hij had daarna zeker even veel tijd nodig op terug een beetje “op zijn plooi te komen”! 

En dan weer Koen: resoluut op kop in zijn 3000 meter steeple, om goed over de balken en de waterput te komen. Slechts Koen Wilssens kon hem in de voorlaatste ronde nog voorbij. Tweede dus, 11 punten en een veelbelovende 9.09.10.

Omdat Jorg Hoet te vermoeid uit zijn 400 was gekomen, moest Jan inderhaast zijn spikes terug aanbinden en zich klaarstomen voor de aflossing 4 X 100 meter.  Zenuwwerk, want er waren nog punten nodig om uit de degradatiezone te blijven. Zijn stokwissel met Thomas Demoor in twee snokjes, “zijn foert gebaar” nadien en een rode vlag (diskwalificatie!) bij dat aflossingspunt bezorgde  de complete FLAC delegatie bijna een hartaanval! Maar gelukkig bleek nadien dat de vlag voor een foute wissel van een andere ploeg was. Voor FLAC was er wel degelijk de achtste plaats (43.97) en 5 extra punten.  

In de laatste wedstrijd van de dag, de aflossing 4 x 400 meter, bleek Matthias’ buikje weer helemaal in orde. Samen met de kleppers Niels Hoet, Kirsten Devlieger en Michael Bultheel behaalden zij de vierde plaats en 9 punten in 3.17.92. En dit vanuit de traagste reeks! Klasse, en een echte opsteker voor de FLAC begeleiders! 

Proficiat aan de hele ploeg en aan de Hoppelanders in het bijzonder.  

Tenslotte moet er nog een laatste prestatie “buiten competitie” vermeld worden. Bert zijn schuttersprestatie in de voormiddag, de lange rit naar Luik en zijn vermoeiende 3000 meter indachtig, heeft Liesbet voor de terugweg het stuur overgenomen.  Ook (goede) punten waard zeker ? 

17/05/09 Zomercriterium

Zoals de vorige jaren is er ook dit seizoen opnieuw een criterium (voor cad tem senioren) voor pisteprestaties, waaraan een financiële premie verbonden is. Punten zijn te verdienen op de FLAC-organisaties en kampioenschappen. Meer info  bij Jan te verkrijgen. Om ook onze jeugd aan te moedigen, is er ook voor hen een criterium gestart: Bij alle clubverplaatsingen worden de prestaties genoteerd, en de beste prestatie van elke atleet op de verschillende nummers komt in een lijst, waar op het einde van het seizoen punten naast geplaatst worden (10 voor beste prestatie op bepaald nummer binnen categorie, 9 voor 2de beste en zo verder). Het totaal van de punten zorgt dan voor het klassement. Door aan veel verschillende nummers deel te nemen, vergroot je dus je kansen. Jan maakte een eerste tussenstand op. De manier van berekenen zorgt natuurlijk dat deze  nog totaal kan wijzigen, want nog geen enkel puntenaantal is definitief!!!  Komende donderdag zijn er op de Rubenscup opnieuw punten te pakken.

17/05/09 Beker van Vlaanderen Alle Categoriën Dames

Binnen deze interclub is FLAC zowel bij dames als heren met 2 ploegen actief. De dames treden traditioneel aan op zaterdag en onze nog prille voorzitter trok met de eerste ploeg (in Ere-afdeling VAL) als afgevaardigde naar Beveren, en kon er zijn ploeg naar een zesde plaats schreeuwen.

Onze tweede ploeg mocht in het eigen Roeselare aantreden (in Landelijke 2B) en sprokkelde daar voldoende punten voor een achtste plaats. Hier mochten ook een aantal van onze jongere atletes van start. In hoogste nood (bij gebrek aan een ervoor geoefende atlete) werd Liesbeth Vandermarliere nog aangezocht om de 100m horden te lopen, "al was het maar om het puntje van de laatste binnen te halen". Liesbeth liet zich echter niet kennen, kwam aan na 21"48, en leverde meteen drie punten aan het team. Cadette (!) Emma Devloo moest de meubelen redden tussen verschillende oudere atletes op de 100m vlak. Met 14"01 kon zij het team 2 punten leveren.Voor de fond nummers kwamen ook 2 Poperingenaars aan de start: Marlies Vanhoorneweder liet als scholiere 5'33"08 op de 1500 m noteren (3 punten), en Michele Vandevyvere zorgde voor een mooie puntenoogst op "haar" 800m. Met 2'20"83 bezorgde ze de ploeg 10 punten. Tenslotte maakte Emma Devloo ook nog deel uit van de aflossingsploeg die naar 51''55 liep op de 4x100 m (6 punten).

Vandaag is het uitkijken naar de heren waar bij de eerste ploeg Matthias Rosseeuw (800m), Koen Vandermarliere (1500 m én 3000m steeple), Jan Carly (Ver) en Bert Hoornaert (3000m) de eer helpen verdedigen in de ere-afdeling KBAB te Luik. Onze tweede ploeg strijd te Aalter maar daar treden geen van onze atleten aan.

17/05/09 Laat verslag van Dwars door Brugge

Kristof Baes, tevens verslaggever voor de Krant van Westvlaanderen, bezorgde ons volgend verslag:

Op zondag 10 mei zakten een zevental streeklopers af naar Brugge om er deel te nemen aan Dwars door Brugge, een stratenloop over een afstand van 14,5 kilometer. Er namen maar liefst 7.000 lopers deel, waarvan Bert Hoornaert uit Westouter de beste lokale loper was.

Dwars door Brugge is voor vele lopers een hele leuke wedstrijd om deel te nemen. Je loopt in een prachtig decor en er zijn een massa deelnemers, zodat je tijdens de wedstrijd nooit alleen hoeft te lopen. Afgelopen zondag was het wel behoorlijk warm. Een viertal lopers, namelijk Bert Hoornaert, Filip Deruwez, Bruno De Rynck en Kristof Baes, mochten in de eerste startbox met zeshonderd lopers starten omdat zij in de vorige jaren een goed resultaat hadden gelopen. Zo kon het viertal meteen vlot lopen en werden ze niet gehinderd door tragere starters. Van dat viertal nam Filip Deruwez de beste start. Bert Hoornaert kon hem na tien kilometer bijbenen en had na de wedstrijd een veertigtal seconden voorsprong op Filip. Zowel Bert Hoornaert als Filip Deruwez konden in de eerste honderd lopers finishen. Filip was wel licht ontgoocheld na zijn wedstrijd. Hij had niet zo een goede benen omdat hij daags voordien nog zeventig kilometer had gemountainbiked. Vorig jaar was Steven Vandenbussche zelfs nog rond de vijftigste. Hij liep de 14,5 kilometer toen in iets meer dan vijftig minuten.

Kristof Baes liep een goede eerste tien kilometer, maar kreeg het daarna heel moeilijk. De laatste 4,5 kilometer was een behoorlijke lijdensweg en een veertigtal lopers haalden hem nog in. Hij was dan ook niet echt getraind voor die afstand en zal wat langere afstanden mogen trainen voor zijn deelname aan de Mc Bride-run op zondag 14 mei. Toch was Kristof achteraf tevreden omdat hij nog net binnen het uur eindigde. Bruno De Rynck had die doelstelling ook maar slaagde daar niet in. Eerder in de week had hij last van zijn hamstrings, maar daar voelde hij gelukkig amper iets van tijdens de wedstrijd. Hij was wel tevreden dat hij voor Carine Laconte kon eindigen. Zij kwam als 32ste vrouw over de meet. Ook Henk Aernout en Cindy Vandewalle liepen een verdienstelijke Dwars door Brugge. De gratis kinébeurt achteraf waar Bert, Filip, Bruno en Carine van genoten hebben, zullen ongetwijfeld deugd hebben gedaan. Steven Vandenbussche, Kevin Brysbaert en Luc Busschaert, ook notoire stratenlopers, moesten afzeggen wegens familiefeesten of werk thuis.

Uitslagen: 80. Bert Hoornaert 54'58", 87. Filip Deruwez 55'35", 252. Kristof Baes 59'26", 486. Bruno De Rynck 1u.03'02", 705. Carine Laconte 1u.05'29", 2052. Henk Aernout 1u.16'35", 2137. Cindy Vandewalle 1u.17'13".

14/05/09 Samenkomst Masters

Komende week zaterdag (23/05) komen alle masters van FLAC tesamen in Izegem voor een gezellig samenzijn en babbel omtrent initiatieven gericht op de masters. Alle masters van Poperinge worden dan ook vriendelijk uitgenodigd. Geef je naam (eventueel via via ) door aan onze verantwoordelijke Mieke  als je ook mee wil. Voor vervoer wordt dan wel afgesproken.

10/05/09 Beker van Vlaanderen Cadetten en Scholieren

Eén keer per jaar draait het ook in de atletiek om de groepsprestatie: samen voor 200% de clubkleuren verdedigen en het groepsbelang steunen, door een maximale inzet te vertonen binnen het nummer waarin je aantreedt. Dit is daarom niet steeds je favoriete nummer is, hoewel de selectieheren daarvoor natuurlijk wel hun best doen. De selectie is op die manier al een avontuur op zich. Maar de dag zelf is het een unieke ervaring, om als ploeg te streven naar dat ene doel, en elk hiertoe zijn inbreng te leveren op zijn nummer. En ondertussen natuurlijk supporteren voor de andere ploeggenoten op hun nummer. Om nadien hopelijk de behaalde plaats te kunnen vieren. Deze interclub-competitie staat onder de naam Beker van Vlaanderen geprogrammeerd. Enkele weken terug ging deze voor de jeugd reeds door (zie onder). Dit weekend komen de cadetten en scholieren aan bod. Volgende week staat dan de Alle Categoriën (=AC) geprogrammeerd. Tenslotte staat op 13 juni (dag van de McBrideRun) ook de interclub voor masters op de kalender.

De laatste jaren kunnen we vanuit Poperinge steeds meer valabele deelnemers leveren. Zo traden gisteren 4 cad en schol meisjes aan, waarvan een paar ook volgende week nog in de 2de ploeg van FLAC bij de AC aan de start komen. Bij de jongens AC kunnen we ook 4 jongens afvaardigen: Jan Carly springt ver, Bert Hoornaert treedt aan op de 3000 en Matthias Rosseeuw natuurlijk op "zijn" 800, terwijl Koen Vandermarliere het zelfs aandurft om de 1500 met de 3000steeple te combineren. We kijken alvast uit.

Gisteren dus cadetten en scholieren meisjes,  en de voorzitter kwam met volgende verslagje terug:

om 10h zijn we met Emma,Flavie ,Michèle en Sandra vol enthousiasme vertrokken richting Herentals om daar bij onze aankomst haast onmiddellijk bijna alle meisjes van FLAC te onmoeten. FLAC starte zeer sterk en nestelde zich in de kop van het klassement met opmerkelijke prestaties van Flavie op de 300m H , Emma op de 100m en Michèle op de 800m. ook tal van andere FLAC-meisjes kwamen bijzonder goed uit de hoek. Later op de middag moesten we langzaam wat plaatsen prijsgeven. De kampnummers lagen wat moeilijker doch voor hun eerste optreden konden Sandra en Flavie terugblikken op enkele gewaardeerde worpen in het speer- en discuswerpen. Tenslotte liepen Emma en Flavie ook nog een bijzonder sterke 4x100 zeer tevreden konden we rond 18h terug naar onze heimat met een zeer verdienstelijke 8e plaats.

 

Resultaten:

Flavie Vanbesien Cad 300mh 50.04 (8ptn); discus 13.34 (2ptn);

Emma Devloo Cad 100m 13.13 (10 ptn);

Cad  4x100m 51.93 (8ptn)

Vanoost Sandra Schol Speer 13.15 (2ptn)

Vandevyvere Michele Schol 800m 2:26:32 (10 ptn)

Foto's vind je hier.

Spijtig genoeg geen Poperingenaars bij de jongens Cad en Schol op zondag....

03/05/09 Belgische medaille, enthousiaste jeugd en franse straten.

Vrijdag 1 mei werd op drie fronten gestreden. s Morgens trokken al een aantal atleten voor de eerste maal naar het franse Bavinchove (ter vervanging van Herzele - zie onder). Kevin was duidelijk al hersteld van zijn 5000m op het PK. Hij werd 1ste junior en 12de algemeen. Kristof Baes werd knap 29ste, Bruno De Rynck 40ste en Luc Busschaert 59ste. Volledige uitslag (deelnemers twijfelden wel of afstand correct was.)

Koen Vandermarliere trok voor het eerst dit seizoen naar de piste: meteen serieus met een titel te verdienen op het BK voor universitairen te Oordegem. Hij koos voor de 800 m en pakte het eerder tactisch aan. Na een relatief trage start, schoof hij stilaan naar voor om met een ultieme sprint een nieuwe titel binnen te halen. (tijd: 1'54.43 ) uitslag

De jeugd (benj - pup- min) was massaal aanwezig op de Rubenscup-meeting in Izegem. Een volledig overzicht van alle prestaties is wat onbegonnen werk. We verwijzen graag naar de uitslag en proberen binnenkort ook heel wat foto's te voorzien.(wie er heeft, bezorg ze me gerust). De 600 m benjamins is een nieuw nummer, dus dadelijk werden 1 nieuw clubrecords genoteerd door Tibaut Vandellanoote (ook een algemeen FLAC-record).

Aansluitend werden de Gele Truien en medailles van het winterklassement uitgereikt.